Кухня

Яблучний оцет: 9 основних переваг та 7 цікавих способів застосування

Всім привіт!

Вирішила розповісти трохи про яблучний оцет.

Швидше, це стосується нової аудиторії, “старички” знають, як я до нього ставлюся. Ми всі його любимо і поважаємо, мені здається.

Картинки самого оцту у мене немає, але ось парадний варіант новорічного Цезаря з заправкою з яблучним оцтом

Відмінний і абсолютно універсальний продукт, який вирішує величезну кількість важливих для нас питань.

Відразу попереджаю, що застосовувати цей чудовий дар природи треба з розумом – завжди варто проконсультуватися з фахівцем з приводу додавання в меню будь-якого нового продукту. Особливо якщо у вас є порушення роботи або підвищена чутливість органів травної системи та слизових оболонок, схильність до алергії.

Я просто розповім про його властивості та можливості застосування.

Що таке яблучний оцет?

Це різновид оцту, одержуваного в процесі ферментації яблучного сидру з утворенням корисних пробіотиків та ферментів.

Як я вже знаю з коментарів, багато умільці чудово готують такий оцет вдома – і це найкраще, що можна побажати!

Яблучного оцту (спеціально для скептиків і надмірно тривожних людей) багато тисяч років. Записи про його зброджуванні і вживанні як харчового інгредієнта говорять про те, що він був популярний вже 5000 м до нашої ери, товариші. Історія поганого не порадить.

Навіть Гіппократ радив його своїм давнім пацієнтам.

У 17 столітті оцет освоїли європейці – спочатку він застосовувався переважно, як натуральний антисептик, а потім йому знайшли більш широке застосування.

Головна цінність яблучного оцту – це корисні бактерії, які перетворюють природні цукру сидру в спирт. Потім він піддається вторинної ферментації, у ході якої з спирту утворюються цінні кислоти.

Переваги для здоров’я:

1. Контроль цукру крові та чутливість до інсуліну. Дослідження показують вражаючі результати.

2. Допомога у втраті ваги. Завдяки властивостям, згаданим у пункті 1, успішно нормалізує апетит і навіть прискорює настання почуття ситості. Але, зрозуміло, без дефіциту калорій нічого не вийде – як спалювач жиру, оцет не працює. Його доведеться поєднувати з розумним способом життя.

3. Чиста і здорова шкіра. Це все завдяки унікальному складу кислот – оцтової, молочної, янтарної і лимонної, яких страшенно бояться бандитські бактерії, що викликають вугровий висип.

4. Підтримка серця і судин. Оцет вміє блокувати дію певних ферментів, які погано впливають на тиск, а також покращує лімфодренаж.

5. Допомога в перетравленні їжі. Я думаю, тому наші предки так високо цінували – нічого рафінованої-то не було, все доводилося робити своїми силами, а тут потрібно дуже пристойна кислотність. Для шматка м’яса, наприклад.

6. Допомога кишечнику. Хороший спосіб отримати деяку кількість здорових бактерій і збагатити мікрофлору.

7. Поліпшення кровообігу.

8. Поліпшення стану волосся при обполіскуванні.

9. Природна і досить потужна дезінфекція будь-яких поверхонь.

Загалом, перераховувати бонуси яблучного оцту можна нескінченно.

Якщо ви готуєте його самі, то це просто чудово – діліться, будь ласка, рецептами та ідеями застосування!

А я поділюся тим, що знаю сама.

1. На тему вживання яблучного оцту всередину завжди багато суперечок – можна або не можна, страшно-страшно чи добре.

Особисто я вважаю, що при відсутності алергії і проблем з ШКТ цілком можна розчиняти чайну ложечку оцту у великій склянці води.

Вийде смачно і свіжо, а по кислотності – не вище води з аналогічною кількістю лимонного соку. Його ж ніхто чомусь не боїться. Відчувши дискомфорт, завжди можна відмовитися від ідеї.

Але контроль апетиту дійсно відмінний, травлення працює краще, плюс, оптимізується лімфодренаж.

2. Маринування продуктів з яблучним оцтом продовжує їх термін придатності і збагачує бактеріальний склад.

3. Додайте яблучний оцет в домашню салатну заправку, і ви отримаєте не тільки користь, але і пікантний смак. Я готувала домашній майонез з крапелькою яблучного оцту – це просто чудово!

4. Якщо ви побоюєтеся (і справедливо) мікробів і пестицидів на поверхні овочів і фруктів, можна обполіскувати їх водою з яблучним оцтом.

5. Також можна додати трохи яблучного оцту в миючі і чистячі засоби, щоб підсилити ефект знищення бактерій.

6. При ополіскування волосся водою з розведеним у ній яблучним оцтом ви здивуєтеся їх м’якості і здорового блиску.

7. Також водою з яблучним оцтом можна полоскати рот для забезпечення гігієни порожнини рота.

Як вибирати?

Шукайте органічний яблучний оцет, по можливості, навіть нефільтрований. “Матка”, що знаходиться в оцті, забезпечує його природне збагачення бактеріями і ферментами.

Але, як показує досвід, цілком підходить і фільтрований оцет без зайвих добавок. Як вже казала, домашній ідеальний.

Я не вважаю, що правильно всім підряд боятися яблучного оцту.

Адже у світовій кулінарії цей шановний традиційний інгредієнт, використовували не просто так: додаткова стимуляція травного процесу дозволяє засвоїти максимум поживних речовин, а антисептичні властивості забезпечують захист від можливого попадання патогенів в організм.

Знаєте, читала навіть таку річ, що, розчинений у воді і нанесений на шерсть домашніх тварин, оцет забезпечує природний захист від комах.

Корисних властивостей дуже багато, а ціна не зашкалює. Взагалі можна приготувати з своїх власних яблук.

Хтось погрожував спробувати – хочу знати, чи вийшло? Діліться!

Загалом-то, тим він мені і подобається – простий, чистий, універсальний, доступний.

Найголовніше, що треба визначити, – це свою чутливість до продукту і можливості свого організму. У кого-то може бути алергія, а комусь заважають підвищена чутливість слизових або проблеми з ШКТ.

Але навіть якщо ви не можете застосовувати яблучний оцет всередину, варіантів нехарчового застосування – величезна кількість.

І так, це той самий засіб гігієни, яке печінка тільки привітає (відсилання до вчорашнього матеріалу).

Розкажіть, чи застосовуєте і як саме?

Я:

  • Розчиняю маленьку ложечку у воді і п’ю. Максимум – стакан-2 в день.
  • Збагачую їм домашні соуси.
  • Ополіскую волосся – пара ложок на літр води. Дивно приємний ефект.
  • Користуюся як альтернативою побутовим миючим засобам.

Знаєте, чесно – я дуже люблю цю штуку. Прямо від душі.

Як приготувати такий Цезар?

Все інтуїтивно зрозуміло.

Куряче філе ріжемо на маленькі шматочки, трохи солимо, потім – на шпажки і ненадовго в духовку. Щіпка пармезану. Черрі беремо симпатичніше, листя айсберга і романо рвемо руками, сухарики в моєму варіанті тільки для краси, але можна і з’їсти.

Заправка, може, не зовсім традиційна, але мені подобається робити ось так:

Готуємо домашній оливковий майонез (120 мл оливкової олії, яйце ціле, покриваємо жовток купольним і збиваємо блендером до густоти – це вийде швидко). Ближче до кінця процесу вливаємо буквально половинку маленької ложечки яблучного оцту. Можна використовувати лимонний сік.

Підпишіться на групи або , канал , Instagram @ketodzen, канал . Всі анонси на статті там, нічого не втратите. Буду вдячна за будь репост!

Увага! Всі матеріали каналу мають виключно інформаційний характер і не є закликом до дій. Будь-які рішення з приводу зміни раціону харчування і способу життя, здачі аналізів погоджуйте з лікуючим лікарем.

Related posts

Leave a Comment