Фігура

Харчування і кислотно-лужний баланс: міфи і факти

Останнім часом досить часто говорять про кислотно-лужний баланс організму і його зв’язок зі здоров’ям. Не обійшлося без дієт, покликаних, за заявами активних пропагандистів, змістити цей баланс в сторону меншої кислотності і більшою лужності. Багато людей вважають, що такий , в деяких випадках – лікування від хвороб. Якщо ви п’єте лимонний сік, щоб «защелачивать» організм і з цієї ж причини відмовилися від кави, – ця стаття для вас.

Кислотно-лужний баланс – не вигадка, а цілком собі реальний стан гомеостазу, вкрай важливе для нормальної життєдіяльності живих істот. Співвідношення кислоти і луги розрізняється в різних органах, тканинах і рідинах, але досить жорстко регулюється. Наше тіло підтримує певну сталість внутрішнього середовища, і його порушення може бути фактором ризику для розвитку нових захворювань.

Ідея лужної дієти

Концепція лужної дієти спирається на ці факти, але робить деякий вільне допущення: їжа і спосіб її приготування можуть надавати пряме вплив на кислотність або лужність (pH) нашого тіла. У рамках цієї концепції вважається, що вживання продуктів з груп «защелачивающих» і «нейтральних» сприятливо впливає на кислотно-лужний баланс, оскільки звична більшості їжа нібито надмірно закислює організм, перетворюючи його в зручну мішень для розвитку хронічних захворювань і зростання ракових пухлин.

До «закисляющим» продуктам відносять всі тваринні білки (м’ясо, птицю, рибу, молочні продукти), алкоголь, кава, прохолодні напої, рафіновану промислово вироблену їжу та ін. До нейтральних продуктів відносять натуральні жири, цільне зерно і крохмалисті овочі, а також цукор. До лужних відносять фрукти, овочі, бобові, горіхи і насіння. Ще раз підкреслю, що здатність їжі прямим чином «защелачивать» або «закислять» наш організм – це припущення, гіпотеза. Якщо придивитися ближче до природного процесу підтримки гомеостазу організмом, можна виявити, що у цієї ідеї є досить слабкі ланки.

Що таке pH і як його виміряти?

pH – це показник активності іонів водню в розчині, і ступінь цієї активності говорить нам про його кислотності. pH варіює від 0 до 14. При цьому значення від 0 до 7 говорить про переважання кислоти, 7 означає, що нейтральний розчин, а значення від 7 до 14 свідчить про переважання лугу.

Прихильники лужної дієти пропонують вам перевірити цей показник з допомогою аналізу кислотності вашої сечі. Напевно, всі пам’ятають уроки шкільної хімії і лакмусовими папірці, що опускаються в розчини. Смужки змінюють свій колір залежно від складу речовини і говорять нам про те, що налите в пробірку. Подібним же чином використовуються тест-смужки для визначення складу ваших виділень. Згідно «лужного» підходу до харчування, можна радіти, якщо ваш тест показав нейтральність або лужність сечі. Висока кислотність – сигнал тривоги.

Але вся справа в тому, що різні середовища нашого організму мають різні показники pH. Наприклад, у стравоході міститься величезна кількість кислоти, якій обробляється їжа. pH шлунка коливається від 2 до 3,5 – і це нормально. З іншого боку, pH крові дуже жорстко регулюється на рівні 7,35–7,45, тобто наша кров трохи лужна. Зміна кислотно-лужного балансу крові може бути смертельним, відбувається під впливом важких захворювань і абсолютно не пов’язано з харчуванням.

Для підтримки гомеостазу організм виводить все зайве з сечею, для чого він використовує спеціальний досить складний механізм. Ця рідина може мати досить великий розкид в показниках рн, які не значать нічого, крім того, що те чи інше речовина організму зараз не потрібно. І зайва виведена луг означає лише її надлишок, але ніяк не характеризує pH баланс організму в цілому.

Остеопороз

Послідовники лужної дієти також вважають, що кислотність продуктів є причиною остеопорозу – прогресуючого захворювання опорно-рухового апарату, при якому з кісткової тканини вимивається мінеральний склад. Приміром, вони думають, що недолік кальцію в кістках, пов’язаний з його роллю у виведенні зайвої кислоти з організму. Проте насправді цей процес активно залучені нирки і дихальна система, але в ньому ніяк не бере участь кісткова тканина.

Крім того, одна з доведених – втрата колагену, яка пов’язана з недоліком ортокремнієвої та аскорбінової кислот в раціоні. Дослідження не виявляють ніякого зв’язку між «кислотністю» раціону або сечі та міцністю кісток. Зате раціони, багаті білком, навпаки, благотворно позначаються на здоров’ї опорно-рухового апарату.

Рак

Досить багато суперечок розгортається навколо кислотно-лужного балансу в контексті профілактики і лікування ракових пухлин. Прихильники лужної дієти стверджують, що виключення продуктів, «закисляющих» організм, створює більш нейтральне середовище організму, яка перешкоджає розмноженню ракових клітин.

У цієї тези також є ряд недоліків. Перш за все, як ми вже зрозуміли раніше, ідея контролю кислотності «всього організму» вельми сумнівна. Крім того, доведена здатність ракових клітин виробляти кислоту самостійно в такому обсязі, який не здатна нейтралізувати ніяка їжа. У той же час рак може розвиватися і в нейтральній середовищі, що підтверджується рядом лабораторних досліджень.

А що щодо зубів?

Здоровий кислотно-лужний баланс слини підтримується на рівні pH 5,6–7,9. Більш висока кислотність може призвести до руйнування зубів. Різкі перепади кислотності або лужності в ротовій порожнині також можуть порушити її мікрофлору, що негативно відіб’ється на здоров’ї. Оскільки цукру і рафінована крохмальна їжа розщеплюються відразу ж при попаданні до нас в рот, саме їх вживання може викликати порушення балансу.

Однак у більшості випадків короткі епізоди підвищення кислотності не впливають на загальний стан зубів. Якщо раціон збалансований, а після їжі ви очищаєте або промиваєте ротову порожнину, то турбуватися не про що.

Підводимо підсумки

Кислотно-лужний баланс нашого організму регулюється безліччю складно взаємодіючих систем і органів. Втрутитися в цей процес ззовні досить проблематично. Немає жодних доказів або наукових фактів, що підтверджують необхідність відкидати «закісляет» продукти і віддавати перевагу «защелачивающие».

Більш того, амінокислоти, які містяться в продуктах тваринного походження, є головним будівельним матеріалом наших клітин, тканин і органів, і їх нестача в раціоні вкрай небезпечний. У той же час уникання рафінованих продуктів і любов до овочів і фруктів нікому не зашкодять, незалежно від того, як вони впливають на кислотність внутрішнього середовища організму.

Related posts

Leave a Comment