Вважаємо бжу в готовій страві: наука від а до я
Якщо ви вирішили порахувати споживані калорії, то ви знаходитесь на правильному шляху! Зайві кілограми – це зайве кількість енергії, що надходить з їжею. Коли ви знаєте калорійність використовуваних продуктів або страв і вписуєте їх у свою норму, то можете сміливо не відмовляти собі ні в чому.
Існує два стійких стереотипу, які тут же виникають в голові при слові «дієта»:
1.Необхідно відмовитися від усіх улюблених продуктів.
2.Залишається жувати лише прісну грудку варену і розбавляти її сухість огірком.
У першому варіанті частково можна погодитися, бо продукти з великою кількістю «поганих» жирів і цукром в складі будуть каменем спотикання в процесі позбавлення від зайвої ваги, так і в наборі якісної маси теж.
Але хіба хтось зупиняє від вживання пасти з морепродуктами, від борщу і сирної запіканки з фруктами на десерт? Хіба що тільки лінь. Але погодьтеся, що і тут можна знайти вихід завдяки делегуванню повноважень. Але мова зараз трохи не про це. Що ж залишається? Дійсно грудка і огірки?
Найчастіше ступивши на шлях правильного харчування та у меню новачків входять огірки, варене куряче філе, гречка і подібні прості продукти, тому як порахувати кількість калорій і нутрієнтів на 100 грам складного страви досить складно. Звідси і народжуються міфи про одноманітність і складність дієти. Насправді лише на перший погляд процес здається нездійсненним. Як кажуть, очі бояться, а руки роблять!
Як розрахувати калорії в продуктах
Для цього вам знадобиться два основних інструменту – кухонні ваги, які продаються в будь-якому магазині з технікою і таблиці з калорійністю продуктів. Однак для досягнення поставленої мети цього недостатньо.
Щоб побудувати якісну форму, вкрай важливий склад вживаної їжі. Всю свою норму калорій можна набирати і з цукерок, але всі чудово розуміють, що якість тіла від цього буде не найкращим. У зв’язку з цим організму важливо отримувати всі необхідні нутрієнти: білки, жири і вуглеводи.
Навіщо розраховувати калорійність продуктів
Коли ви знаєте свою норму добової енергетичної потреби і здатні розібратися з калоріями, то зможете легко складати раціон на день, включаючи в нього свої улюблені продукти. Ведуча завдання вироблених розрахунків – забезпечити організм необхідною кількістю енергії на весь день.
Розрахунок калорійності страви складного
Важливо запам’ятати непорушне правило у підрахунку: при додаванні води вага готового страви стає більше, а калорій на 100 грам припадатиме менше.
У тому випадку, коли вже зроблено підсумковий підрахунок і надалі не будуть додані які-небудь ще інгредієнти, то повторне обчислення не потрібно. Головним помічником буде формула для розрахунку калорійності на 100 г приготованого блюда:
А грам = калорій | 100 грам = Х калорій
Розшифровка позначень:
А (грам) – підсумковий вага приготованої страви;
В (калорій) – сумарна калорійність всіх інгредієнтів у складі.
Для виявлення невідомого (Х) необхідно помножити одне на одного цифри розташовані по діагоналі, а потім розділити на цифру, яка йде по діагоналі з невідомим:
В * 100 : А = дані про калорійність на 100 г готового страви
Підрахунок калорій за допомогою сервісів
Є ряд популярних сервісів, які можуть провести розрахунок калорійності і КБЖУ готових страв за вас. І, на жаль, у кожного лічильника є недолік: програма відмінно справляється з урахуванням підсумкового ваги, калорій і нутрієнтів, але не враховує термічні способи обробки продуктів. В результаті чого дані будуть менш точними, ніж вироблені вручну обчислення.
Основні принципи розрахунку готових страв
Основні принципи того, як правильно рахувати калорії в складних стравах, щоб схуднути, підтримати вагу або набрати м’язову масу:
всі продукти зважуються в сухому/сирому вигляді;
вважаємо КБЖУ кожного інгредієнта;
якщо в процесі обсмажування використовується масло, то воно також повинно бути включено в розрахунок;
отримані дані складаються – це і стане загальною калорійністю рецепта.
Пропонуємо розглянути на прикладі такого складного страви, як вівсяна каша на молоці з медом і вершковим маслом.
Інгредієнти:
вівсяна крупа – 130 г;
молоко 3,2% – 50 мл;
мед – 30 г;
масло вершкове 82,5% – 10 р.
Процес розрахунку калорій складного страви:
1.Множимо показники на 100 грам на необхідну порцію продукту/
2.Підсумовуємо КБЖУ інгредієнтів.
На всю кашу отримуємо:
Калорії – 648;
Білки – 18 грам;
Жири – 18 грам;
Вуглеводи – 104 грам.
Навіщо зважувати продукти в сирому вигляді
З-за будь-термічної обробки в процесі готування продукти будуть “усмажуватися або упариваться”, віддаючи певну частину корисних речовин і калорійність у воду. У результаті м’ясо, овочі, крупи і т. п. будуть змінюватися в обсязі, але калорійність залишиться колишньою:
крупи, макаронні вироби збільшуються в об’ємі через вбирання вологи;
птиця, м’ясо, риба – втрачають вологу, зменшуючись в об’ємі;
овочі – також втрачають вологу і стають менше в обсязі.
Чому масло теж входить в підсумкові підрахунки
Коли продукт обсмажується на олії, 20% його кількості вбирається продуктом, будь то або котлета відбивна. А у випадку з усіма овочами або борошняними виробами всмоктування досягає практично 100%. У першу чергу це стосується млинців, оладок і баклажанів з-за їх губчастої структури. Отже, всі додані жири в процесі приготування, також необхідно враховувати в загальних підрахунках страви.
Дієта – не привід позбавляти себе улюблених страв із-за труднощів з розрахунком їх калорійності. Прокачати свої навички розрахунку і приготування улюблених рецептів на кілька прийомів у відповідності з індивідуальною потребою в енергії цілком можливо. Зробіть свій раціон різноманітним. Дерзайте!