Фігура

Дробове харчування: чому це шкідливо

«Еволюційно ми маємо таку будову ШКТ, при якому наш організм вимагає рідкісних і об’ємних прийомів їжі. Кілька століть тому людина не розраховував на перекус між сніданком і обідом. До появи сільського господарства практика перекусів взагалі була відсутня. Якщо ми будемо звертатися до умов життя людини часів палеоліту, то у нього могли бути один або два прийоми їжі в день, могло не бути жодного прийому їжі взагалі, а через 2 дні статися справжній бенкет для живота. Вміст “тарілки” і частота її заповнення залежали від того, наскільки вдалою була охота. Еволюція на цьому будувалася.

Є дані про те, що тренд дробового харчування прийшов до нас з медицини – з гастроентерології. При загостренні проблем подібного характеру або, наприклад, після операції, ШКТ у людини працює неповноцінного. Йому не вистачає ферментів на переробку великої кількості їжі в шлунку. В якості вимушеної заходи людині в цьому випадку дають невеликі порції їжі, щоб їх було легше переварити. Так як дрібне харчування –це лікувальна стратегія, з’явилася думка, що і в звичайному житті його можна застосовувати як один з принципів правильного харчування.

Насправді ж після дробового харчування потрібна корекція і повернення до нормального режиму з 2-3 прийомами їжі в день без перекусів, щоб не стимулювати викид інсуліну і синтез білка mTOR, щоб не перевантажувати печінку (вона повинна займатися детоксикацією, а не постійною участю в перетравленні їжі), щоб в цілому налагоджувати діяльність шлунково-кишкового тракту».

Чому дробове харчування шкідливо?

“Користь дрібного харчування (“їсти часто, але потроху”) – це один із самих головних міфів в дієтології. Це помилка, що більш часті і маленькі за об’ємом прийоми їжі можуть збільшити швидкість метаболізму. Адепти дробового харчування роблять акцент на термічний ефект травлення і стверджують, що 6-разове харчування з прийомами їжі по 600 ккал сприяє великих енерговитрат, ніж три прийоми їжі по 800 ккал. Крім того, прихильники дробового вважають, що більш часті прийоми їжі дозволяють впоратися з почуттям голоду.

Насправді, це міф. Доведено, що більш рідкісне харчування ефективніше зменшує відчуття голоду, порівняно з більш частими прийомами їжі. Потрібно відзначити і те, що голод нам необхідний. При відчутті голоду до шлунково-кишкового тракту починають надходити сигнали, які запускають синтез ферментів, вироблення соляної кислоти в шлунку, скорочення жовчного міхура. Якщо почуття голоду немає, то ферментна система буде працювати некоректно. Можна сказати, що сам голод – це відмінний фермент: коли він є, організм готовий перетравлювати і засвоювати надходить їжу. Тому важливо не уникати голоду, а навчитися харчуватися таким чином, щоб почуття голоду тримати у вузді.

Часті прийоми їжі стимулюють підшлункову залозу до виділення інсуліну. Інсулін “гальмує” процес ліполізу – спалювання жиру. Таким чином, 5-6 прийомів їжі в день практично зупиняють спалювання жиру. Відбувається зворотний ефект: таке харчування, навпаки, сприяє накопиченню жиру і провокує розвиток інсулінорезистентності, при якій клітини організму не відчувають сигнали інсуліну і не впускають всередину ні глюкозу, ні жири для утворення АТФ – головного молекули для виробництва енергії.

Після кожного прийому їжі близько 60% всієї енергії, що виробляється в ході травлення, метаболізує печінку.Тому постійні перекуси “забивають” системи зберігання “палива” в печінці. Це призводить до порушення процесів детоксикації і до відчуття втоми.

Часті прийоми їжі сприяють синтезу mTOR –це “диригент” синтезу білка в клітинах. Надмірна активація роботи mTOR може провокувати надмірний поділ клітин і вести до розвитку ракових захворювань. Діяльність mTOR може знадобитися спортсменам, яким з-за великого обсягу тренувань потрібно відновлення м’язової тканини, проте тим, у кого немає подібної навантаження, активація mTOR може швидше нашкодити».

Кому протипоказано дробове харчування?

«Ні в якому разі не можна застосовувати дробове харчування людям з порушеним вуглеводним обміном (при інсулінорезистентності, метаболічному синдромі, діабеті I і II типів). Їм важливо дотримуватися досить довгі перерви від прийомів їжі (від 4 годин).

Більш часте харчування допустимо дітям під час їх активного росту (до 4 разів на день), спортсменам, а також людям з порушенням діяльності надниркових залоз (синдром хронічної втоми, реактивна гіпоглікемія – в цьому випадку допустимі перекуси, але не вуглеводні, щоб уникнути стрибків інсуліну)».

Related posts

Leave a Comment